Een spreekbeurt over het Noonan syndroom
Waarom vertellen over het Noonan syndroom? Als je dit syndroom hebt, dan vragen kinderen soms aan je: ‘Wat heb jij?’ Soms heb je geen zin om het uit te leggen. Als je het wel doet, kun je vertellen over jouw uitdagingen. Misschien is het een idee om de hele klas tegelijk te vertellen over het Noonan syndroom, met een spreekbeurt.
Maak je eigen spreekbeurt over Noonan – in vijf stappen!
Stap 1
Kiezen van het onderwerp: Dit heb je al gedaan als je over het Noonan syndroom praat. Het is goed om even na te denken of je alles wilt vertellen wat je weet, of alleen waar je zelf last van hebt (of hebt gehad).
Stap 2
Informatie verzamelen: Eerst ga je voor jezelf vragen bedenken. Zoals: Wat is het Noonan syndroom? Waar heb je dan last van? Wat is er dan anders aan jou? Zet de vragen in een goede volgorde. Soms is het leuk om de spreekbeurt te beginnen met een vraag aan de klas: ‘Wie weet wat het Noonan syndroom is?’
Stap 3
Het antwoord op de vragen opschrijven: Je kunt daarbij de folder en deze website gebruiken. Tip: gebruik geen woorden die je zelf niet begrijpt. Anders krijg je straks moeilijke vragen. Als je alles hebt opgeschreven, dan maak je een lijstje met alleen de belangrijke woorden. Met deze ‘steekwoorden’ vertel je straks de spreekbeurt na. Het is niet de bedoeling dat je alles uit je hoofd leert, hoor! Kun je al een Powerpoint-presentatie maken? Dan kun je de steekwoorden op de dia’s zetten.
Stap 4
De spreekbeurt oefenen: Vertel het verhaal hardop aan jezelf, aan de hand van de steekwoorden. Waar je gaat stotteren, daar moet je soms andere woorden bedenken. Oefen eens voor de spiegel en zorg dat je rustig staat. Ga dan oefenen voor je ouders. Zij hebben vast nog tips!
Stap 5
De spreekbeurt houden: Zorg dat je een duidelijk briefje met steekwoorden hebt. Zet de naam van je spreekbeurt op het schoolbord. Praat duidelijk en langzaam, zodat iedereen je verstaat. Als je het eng vindt om kinderen aan te kijken, dan kijk je naar een plek precies boven hun hoofd. Dat is beter dan naar het papier of naar de grond staren. Laatste tip: vertrouw op jezelf! Jij weet er alles van, dus wie kan je iets maken? Succes!
Een Noonan informatiepakket aanvragen
Je kunt hier een informatiepakket aanvragen, waaronder de brochure over het Noonan syndroom. Alles wat in de brochure staat, kun je ook vinden op deze site. Je kunt de folder tijdens jouw spreekbeurt laten zien. Of je kunt hem door laten geven in de klas, zodat iedereen de plaatjes kan zien. Je hebt al gauw genoeg informatie om een kwartiertje of zelfs langer door te praten.
Je eigen spreekbeurt als voorbeeld op deze website?
Als je het leuk vind om je eigen spreekbeurt over Noonan te laten zien aan andere kinderen die iets met Noonan hebben, dan kan dat. Andere kinderen kunnen leren van jouw verhaal en jouw spreekbeurt gebruiken als voorbeeld. Als je dit leuk lijkt, stuur ons een e-mail met je spreekbeurt als bijlage (pdf) aan info@noonansyndroom.nl. Vraag wel even aan je ouders of ze dit goed vinden. Je ziet je spreekbeurt dan op deze pagina terug.
Spreekbeurten en werkstukken van andere kinderen met het syndroom van Noonan
Profielwerkstuk over het Noonan syndroom (Kim en Laura, 2021)
Spreekbeurt over het Noonan syndroom (Tess, 10 jaar)
Spreekbeurt over het Noonan syndroom (Tristan, 10 jaar)
Op mijn 12e kreeg ik een open hart operatie. Ik zat in groep 7. Toen ik weer beter was, heb ik op school een spreekbeurt gehouden. Ik heb verteld over het Noonan syndroom en over mijn operatie. Ook heb ik wat foto’s van de operatie laten zien. Ze vonden me allemaal heel dapper!