slideshow1

Waarom vertellen over het Noonan Syndroom?

Als je dit syndroom hebt, dan vragen kinderen vaak aan je: 'Wat heb jij?' Soms heb je geen zin om het uit te leggen. Toch doe je het, want dan kun je vertellen dat je niet raar of ziek bent. Misschien is het een idee om de hele klas tegelijk te vertellen over het Noonan Syndroom. Met een spreekbeurt. Dan weten ze meteen alles. Ook als jouw broertje of zusje het heeft, kun je ze helpen en erover vertellen in een spreekbeurt. Hoe meer kinderen weten wat het is, hoe beter!

Een informatiepakket aanvragen

Via de site kan je een informatiepakket aanvragen, waaronder de brochure over het Noonan Syndroom. Alles wat in de brochure staat, kun je ook vinden op deze site. Je kunt de folder tijdens de spreekbeurt laten zien. Of je kunt hem door laten geven in de klas, zodat iedereen de plaatjes kan zien. Je hebt al gauw genoeg informatie om een kwartiertje of zelfs langer door te praten. Onderaan deze pagina vind je ook het voorbeeld van een werkstuk over het Noonan Syndroom, gemaakt door Karlijn van Leeuwen. Je kunt deze gebruiken als voorbeeld voor je spreekbeurt of om er je eigen werkstuk mee te maken.

Zo doe je het in vijf stappen:

1. Kiezen van het onderwerp: Dit heb je al gedaan als je over het Noonan Syndroom spreekt! Het is goed om even na te denken of je alles wilt vertellen wat je weet, of alleen waar je zelf last van hebt (of hebt gehad).

2. Informatie verzamelen: Eerst ga je voor jezelf vragen bedenken. Zoals: Wat is het Noonan Syndroom? Waar heb je dan last van? Wat is er dan anders aan jou? Zet de vragen in een goede volgorde. Soms is het leuk om de spreekbeurt te beginnen met een vraag aan de klas: 'Wie weet wat het Noonan Syndroom is?'

3. Het antwoord op de vragen opschrijven: Je kunt daarbij de folder en deze website gebruiken. Tip: gebruik geen woorden die je zelf niet begrijpt. Anders krijg je straks moeilijke vragen. Als je alles hebt opgeschreven, dan maak je een lijstje met alleen de belangrijke woorden. Met deze 'steekwoorden' vertel je straks de spreekbeurt na. Het is niet de bedoeling dat je alles uit je hoofd leert, hoor! Kun je al een Powerpoint-presentatie maken? Dan kun je de steekwoorden op de dia's zetten.

4. De spreekbeurt oefenen: Vertel het verhaal hardop aan jezelf, aan de hand van de steekwoorden. Waar je gaat stotteren, daar moet je soms andere woorden bedenken. Oefen eens voor de spiegel en zorg dat je rustig staat. Ga dan oefenen voor je ouders. Zij hebben vast nog tips!

5. De spreekbeurt houden: Zorg dat je een duidelijk briefje met steekwoorden hebt. Zet de naam van je spreekbeurt op het schoolbord. Praat duidelijk en langzaam, zodat iedereen je verstaat. Als je het eng vindt om kinderen aan te kijken, dan kijk je naar een plek precies boven hun hoofd. Dat is beter dan naar het papier of naar de grond staren. Laatste tip: vertrouw op jezelf! Jij weet er alles van, dus wie kan je iets maken? Succes!

Je eigen spreekbeurt over Noonan op deze website?

Als je het leuk vind om je eigen spreekbeurt over Noonan te laten zien aan andere kinderen die iets met Noonan hebben, dan kan dat! Andere kinderen kunnen leren van jouw verhaal en jouw spreekbeurt gebruiken als voorbeeld. Als je dit leuk lijkt, stuur ons een e-mail met je spreekbeurt als bijlage aan info@noonansyndroom.nl. Vraag wel even aan je ouders of ze dit goed vinden. Je ziet je spreekbeurt dan op deze pagina terug.

Bestanden:

Spreekbeurt inclusief aantekeningen door Tristan Kombrink, 10 jaar (april 2010)

Information
Aangemaakt 17-04-2012
Gewijzigd
Versie
Grootte 3.93 MB
Aangemaakt door W.Haeck
Gewijzigd door
Downloads 5.116
Licentie
Prijs

Powerpoint presentatie met aantekeningen als basis voor een spreekbeurt over het Noonan Syndroom

Door Tess Kruijer, 10 jaar (groep 6, mei 2011)

Information
Aangemaakt 04-04-2012
Gewijzigd 21-05-2012
Versie
Grootte 998.17 KB
Aangemaakt door W.Haeck
Gewijzigd door W.Haeck
Downloads 3.748
Licentie
Prijs

Werkstuk over het Noonan Syndroom, gemaakt door Karlijn van Leeuwen. Dit werkstuk is bedoeld als voorbeeld voor je eigen werkstuk of spreekbeurt.

Information
Aangemaakt 21-03-2012
Gewijzigd
Versie
Grootte 6.74 MB
Aangemaakt door W.Haeck
Gewijzigd door
Downloads 4.886
Licentie
Prijs

Onderzoeksagenda voor de Noonan spectrum aandoeningen

In dit rapport presenteert de Stichting Noonan Syndroom de onderzoeksagenda die in samenwerking met het Expertisecentrum Zeldzame Aangeboren Ontwikkelingsstoornissen van het Radboudumc (ERN/Ithaca), het ErasmusMC Sophia/expertisecentrum ENCORE en het Vincent van Gogh Topklinisch Centrum voor Neuropsychiatrie tot stand is gekomen. Lees hier het hele rapport.

Meer...

Presentatie Onderzoeksagenda

Op 25 september 2021 konden de leden tijdens de familiedag luisteren naar de presentatie van de Onderzoeksagenda. Carina Pittens en Jos Draaisma spraken namens de werkgroep RASpons.  

Meer...

Artikelen blended diet

In de kennisbank zijn twee artikelen over Blended diet (het door een sonde geven van een zelfbereide maaltijd) opgenomen.

Meer...

bottom c bg

Costello

Wat is het Costello Syndroom?
Oorzaak en diagnose
Verschijnselen
Professionals
Donateur worden


 

 

Leopard

Wat is het Leopard Syndroom?
Oorzaak en diagnose
Verschijnselen
Professionals
Donateur worden