Aandacht en geheugen bij het Noonan syndroom

Als je het Noonan syndroom hebt, werken je hersenen vaak net iets anders dan bij mensen die dit syndroom niet hebben. Wetenschappers hebben de laatste jaren onderzoek gedaan naar hoe je hersenen precies werken als je het Noonan syndroom hebt. Er moet nog veel uitgezocht worden, maar een aantal kenmerken komt vaker voor bij het Noonan syndroom, zoals problemen met aandacht en geheugen, plannen en organiseren en taalvaardigheid.

Concentreren en leren vaak moeilijker

Mensen met het Noonan syndroom ervaren soms problemen met het vasthouden van aandacht. Hierdoor kan concentreren en leren weleens moeilijker gaan. Toch lijkt het opslaan en ophalen van informatie (geheugen) niet anders dan bij mensen zonder het Noonan sydroom. Ook lijkt het erop dat ADHD en ADD relatief vaker voorkomt samen met het Noonan syndroom. Als je AD(H)D hebt, heb je ernstige problemen met het vasthouden van je aandacht, eventueel in combinatie met hyperactief gedrag. Naast AD(H)D komen er bij mensen met het Noonan syndroom vaker autistische kenmerken voor. Dit kan invloed hebben op je aandacht en geheugen.

Diagnose AD(H)D / ASS

Een gespecialiseerde psycholoog, meestal een neuropsycholoog, kan onderzoek doen naar de aanwezigheid van (kenmerken van) zowel AD(H)D als Autisme Spectrum Stoornis (ASS).

Meer informatie

Hoogspecialistisch, klinisch neuropsychologisch onderzoek bij jongeren (12 jaar en ouder) en volwassenen met het Noonan syndroom vindt plaats in het Vincent van Gogh Topklinisch Centrum voor Neuropsychiatrie in Venray, van waaruit ook mogelijkheden voor laagdrempelige consultatie bestaan. Voor meer informatie en mogelijkheden voor training en behandeling verwijzen we naar de onderzoekspagina.

Informatie in onze kennisbank

Verslag van de contactdag “(Sociale) denkfuncties bij kinderen en jeugdigen met het Noonan syndroom” (2023)

Presentatie “Prikkelverwerking: bewustwording en hulpmiddelen” door Corien Lankrijer (2023)

Presentatie “Mentale belastbaarheid bij het Noonan syndroom”, door Drs. Anke Loijen, klinisch neuropsycholoog en Dr. Ellen Wingbermühle, klinisch neuropsycholoog (Contactdag 2022)

Verslag van de workshop “Mentale belastbaarheid” door een donateur (Contactdag 2022)

Bronnen

Patiënteninformatie Noonan syndroom (2015)

Huisartsenbrochure Noonan syndroom (2015)

De expertisecentra voor Noonan syndroom spectrum aandoeningen

Expertisecentrum Radboudumc voor Noonan syndroom

Met het Noonan syndroom kun je terecht in het expertisecentrum van het Radboudumc. In dit expertisecentrum vindt diagnostiek, specialistische zorg en wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot zeldzame aangeboren ontwikkelingsstoornissen plaats.

Expertisecentrum Encore voor CFC en Costello syndroom

Met het CFC- of Costello syndroom kun je terecht in het expertisecentrum ENCORE (Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis). Hier is de expertise over zeldzame aangeboren aandoeningen, waarbij een cognitieve ontwikkelingsstoornis optreedt.

Expertisecentrum voor geestelijke gezondheidszorg

Het Vincent van Gogh Topklinisch Centrum voor Neuropsychiatrie diagnosticeert en behandelt onder meer patiënten met genetische aandoeningen, zoals personen met het Noonan syndroom.

Hubrecht Instituut

Onder leiding van Dr. Jeroen den Hertog, moleculair ontwikkelingsbioloog, vindt hier onderzoek plaats naar celactiviteiten bij het Noonan syndroom.

Click to listen highlighted text!