Intelligentie bij het Noonan syndroom

Grote verschillen in intelligentie

Het verschil in intelligentie tussen mensen met het Noonan syndroom is groot. De meeste mensen met het Noonan syndroom hebben een IQ dat gelijk is aan het gemiddelde niveau in Nederland. Toch heeft 1 op de 3 mensen met het Noonan syndroom een verstandelijke beperking. Je IQ ligt dan onder het landelijk gemiddelde niveau. Het is ook mogelijk dat je IQ (ver) boven dit gemiddelde ligt. Kortom, het IQ bij mensen met het Noonan syndroom varieert van intellectueel beperkt tot begaafd.

Speciaal onderwijs

Intelligentie zegt niet alles over hoe goed je bent op school. Ongeveer de helft van kinderen met het Noonan syndroom volgt speciaal onderwijs, of ontvangt op een andere manier extra hulp bij het leren. Dit komt omdat andere vaardigheden dan intelligentie minstens net zo belangrijk zijn voor het bepalen van je opleidingsniveau, succes in werk, en meer in het algemeen voor zelfstandig functioneren in het dagelijks leven. Hoe geconcentreerd je kunt zijn en hoe goed je informatie kunt opnemen, verwerken en onthouden spelen bijvoorbeeld ook een belangrijke rol in hoe het op school gaat. Ook eventuele gedragsproblemen of vaak langdurig ziek zijn, maken dat een kind met het Noonan syndroom meer op zijn plaats kan zijn in het speciaal onderwijs.

Onderlinge verschillen bij betrokken genen

Er zijn kleine verschillen tussen de groepen mensen met verschillende mutaties van het Noonan syndroom. Het IQ van mensen met het SOS-1 gen ligt vaker rond of iets boven het landelijk gemiddelde. Bij mensen met het meer voorkomende PTPN-11 gen ligt het IQ gemiddeld gezien (op groepsniveau) op een laaggemiddeld niveau. 

Informatie in onze kennisbank

Cognitive Phenotype Psychopathology in NSSD E. Wingbermuhle e.a

Bronnen

Patiënteninformatie Noonan syndroom (2015)

Huisartsenbrochure Noonan syndroom (2015)

De expertisecentra voor Noonan syndroom spectrum aandoeningen

Expertisecentrum Radboudumc voor Noonan syndroom

Met het Noonan syndroom kun je terecht in het expertisecentrum van het Radboudumc. In dit expertisecentrum vindt diagnostiek, specialistische zorg en wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot zeldzame aangeboren ontwikkelingsstoornissen plaats.

Expertisecentrum Encore voor CFC en Costello syndroom

Met het CFC- of Costello syndroom kun je terecht in het expertisecentrum ENCORE (Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis). Hier is de expertise over zeldzame aangeboren aandoeningen, waarbij een cognitieve ontwikkelingsstoornis optreedt.

Expertisecentrum voor geestelijke gezondheidszorg

Het Vincent van Gogh Topklinisch Centrum voor Neuropsychiatrie diagnosticeert en behandelt onder meer patiënten met genetische aandoeningen, zoals personen met het Noonan syndroom.

Hubrecht Instituut

Onder leiding van Dr. Jeroen den Hertog, moleculair ontwikkelingsbioloog, vindt hier onderzoek plaats naar celactiviteiten bij het Noonan syndroom.

Click to listen highlighted text!