Maag-darmproblematiek bij Noonan syndroom spectrum aandoeningen

Bij het Noonan syndroom komt maag-darmproblematiek voor, met name in de kinderleeftijd, maar kan ook op volwassen leeftijd nog voorkomen of terugkomen. Voor meer inzicht in deze klachten verwijzen we ook naar het kenmerk Voedingsproblemen.

Kenmerken
  • Maag- en darmproblematiek
  • Onderontwikkeld maag-darmstelsel bij baby’s en kinderen met sensibiliteitsproblematiek van het mondgebied waardoor voedings- en eetproblemen kunnen optreden
  • Motiliteitsstoornissen, waaronder gastro-oesofageale reflux met spugen en obstipatie
Bronnen

Zorgstandaard (2014)
Huisartsenbrochure (2016)
Patiënteninformatiemap (2015)

De expertisecentra voor Noonan syndroom spectrum aandoeningen

Expertisecentrum Radboudumc voor Noonan syndroom

Met het Noonan syndroom kun je terecht in het expertisecentrum van het Radboudumc. In dit expertisecentrum vindt diagnostiek, specialistische zorg en wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot zeldzame aangeboren ontwikkelingsstoornissen plaats.

Expertisecentrum Encore voor CFC en Costello syndroom

Met het CFC- of Costello syndroom kun je terecht in het expertisecentrum ENCORE (Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis). Hier is de expertise over zeldzame aangeboren aandoeningen, waarbij een cognitieve ontwikkelingsstoornis optreedt.

Expertisecentrum voor geestelijke gezondheidszorg

Het Vincent van Gogh Topklinisch Centrum voor Neuropsychiatrie diagnosticeert en behandelt onder meer patiënten met genetische aandoeningen, zoals personen met het Noonan syndroom.

Hubrecht Instituut

Onder leiding van Dr. Jeroen den Hertog, moleculair ontwikkelingsbioloog, vindt hier onderzoek plaats naar celactiviteiten bij het Noonan syndroom.

Click to listen highlighted text!