SENS behandelstudie

Uit onderzoek blijkt dat volwassenen met het Noonan syndroom vaker sociaal-cognitieve problemen hebben dan mensen zonder het syndroom. Dit geldt met name in het herkennen en verwoorden van hun eigen emoties. Naar aanleiding van deze bevindingen is de SENS training ontwikkeld binnen het Topklinisch Centrum voor Neuropsychiatrie. SENS staat voor Sociaal-Emotionele Training voor volwassenen met het syndroom van Noonan.

SENS training voor sociaal-emotionele problemen bij het Noonan syndroom

De SENS training is gericht op (jong)volwassenen met het Noonan syndroom, die last hebben van sociaal-emotionele klachten en op zoek zijn naar handvatten om hier beter mee om te kunnen gaan. Ook volwassenen met een andere Rasopathie kunnen zich aanmelden. Bij sociaal-emotionele klachten denk je bijvoorbeeld aan: moeite hebben met het herkennen van eigen emoties, het lastig vinden om over eigen gevoelens te praten, het moeilijk vinden om emoties bij een ander te herkennen, sociale situaties lastig in kunnen schatten of moeite hebben om het verplaatsen in andermans gevoelens en gedachten.

Trainingsdoelen

  • Inzicht in het eigen sociaal-cognitieve functioneren (in relatie tot het Noonan syndroom) vergroten
  • Handvatten aanreiken om beter met sociaal-emotionele klachten om te gaan
  • Verminderen van sociaal-emotionele klachten

Wetenschappelijk onderzoek SENS

Binnen het Topklinisch Centrum voor Neuropsychiatrie van Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid in Venray wordt al jaren onderzoek gedaan op het gebied van de neuropsychologie bij het Noonan syndroom. Eén van de bevindingen is dat mensen met het syndroom van Noonan vaker sociaal cognitieve problemen hebben (oftewel problemen in de denkfuncties die we nodig hebben in sociale situaties) dan mensen zónder het syndroom. Mensen met het Noonan syndroom blijken met name moeite te hebben met het herkennen en verwoorden van hun eigen emoties (alexithymie). Omdat er nog geen vergelijkbare trainingen bestaan voor mensen met het Noonan syndroom wordt de effectiviteit van de SENS training voortdurend onderzocht middels wetenschappelijk onderzoek.

Aanmelden voor de SENS training

De SENS training is een groepstraining en wordt in kleine groepen van ca. vijf personen gegeven. Tijdens de Corona pandemie wordt de SENS training digitaal aangeboden. De training bestaat uit 10 sessies van ca. twee uur en negen tussentijdse individuele beeldbelcontacten. Mocht je interesse hebben in SENS, vragen hebben of zich willen aanmelden voor de volgende groep? Neem dan contact op met dr. Renée Roelofs via email: rroelofs@vvgi.nl

Meer informatie in de kennisbank

Meer informatie vind je in de SENS brochures van het Topklinisch Centrum voor Neuropsychiatrie van Vincent van Gogh, of lees over de ervaringen van een van onze donateurs met de SENS training.

SENS brochure 2020

Informatiebrief Trainingspartner SENS (2020)

Informatiebrief wetenschappelijk onderzoek eSENS (2020)

Ervaringsverhaal van Annette (33) over de SENS training

 

We hadden een heerlijke groep met mensen die zich echt wilden inzetten voor hun eigen mentale gezondheid, met hulp van fijne trainers. De SENS-training heeft mijn leven op heel veel punten positief beïnvloed.

Annette

Donateur, Stichting Noonan Syndroom

Click to listen highlighted text!